Personbeskrivningar

4-6 materialet handlar om barnen i en klass och situationer som de möter. Eftersom barnen har ett liv även utanför skolan förekommer ibland andra personer än de som går i klassen, till exempel mammor och pappor, far- eller morföräldrar, kompisar i fotbollslaget m.fl. 

Frontfigurerna är Alex och Jossan. Här kommer lite "fakta" om olika personer i materialet. 

Alex är en vanlig mysig kille. Han har många kompisar, men helst är han tillsammans med Mirza. Alex bor ganska nära sin mormor. Det tycker han är bra, men nuförtiden går han inte så gärna till henne för han är lite rädd för hundar och en hund på vägen till mormor har skrämt honom. Han skäms lite för att han är hundrädd. Han är lite mörkrädd också, men det vet bara mamma. Alex gillar inte bråk, men en gång har han klippt till Pontus så det blödde. Han gillar fotboll och spelar i ett lag. Han gillar att pyssla också, men det gör han bara när han är med Jossan, aldrig annars. 

Jossan är en glad och pigg tjej med glittrande bruna ögon. Hon gillar när det händer saker. Hennes bästis heter Nilla, men hon har många andra kompisar också. Jossan har en guldfisk som heter Puzzel. Jossans mormor bor jättelångt bort. Det är tråkigt, speciellt när mormor blir sjuk. Hennes kusin Rebecka bor nära mormor och går i en väldigt stökig klass. 

Calle är lärare i klassen. Klassen gillar sin lärare. Han bryr sig och har bra kontakt med barnen. 

Mirza är snäll och schysst, och tränar väldigt mycket. Det är många som vill vara med Mirza. 

Nilla är snäll och glad. Alla tycker att hon har fint hår. Hon är bästis med Jossan. 

Caroline är en ganska stökig tjej. Hon har egentligen inte svårt att få kompisar, men har lite svårt att behålla sina kompisar eftersom hon blir ovän med alla hela tiden. Hon har väldigt svårt att acceptera ett nej och det krånglar till livet för henne. Carolines föräldrar är skilda och pappa har en ny tjej. Carolines lillasyster Fanny bor hos pappa. Caroline gillar Tompa. 

Tompa stökar runt i klassen. Han har en lillasyster som han egentligen gillar jättemycket. En gång har han hotat Alex. Tompa hamnar ofta i bråk. Han kan inte vara i samma grupp som Simon när de ska göra grupparbeten. 

Simon kommer ny till klassen under materialets gång. Han kunde inte bo kvar hos sin mamma så han var tvungen att byta klass och skola. Det var jobbigt. Han bor hos sin pappa nu och det fungerar bra. I den nya klassen blev han snabbt den tuffaste killen. Det händer alltid massor av saker runt Simon. En del bra saker och en del som inte är så bra. I skolan är Simon en ganska stökig kille - en del är rädda för honom. Själv tycker han att många skyller på honom om det händer saker. Han spelar en hel del fotboll och börjar också i ett lag. Han är duktig, men har svårt att komma överens med sin tränare. 

Pontus är ofta med Simon. Han tycker att Simon är jättecool och gillar när Simon hittar på saker. 

Adam är en blyg kille som inte har det så lätt i klassen. Det blir jobbigt för Adam när Simon kommer till klassen. Simon ger sig på Adam och får många med sig (utom Amanda förstås). Han är en ensam kille. Adam är jättesnäll, men väldigt försiktig och när man har varit ensam länge är det inte så lätt att veta hur man ska göra för att få kompisar. Adam vill inte berätta hemma när det är jobbigt i skolan. Hans mamma har ofta huvudvärk och Adam är rädd att det ska bli värre om han berättar om jobbiga saker. 

Amanda är en stark och genomschysst tjej. Hon är alltid högt på alla "kärlekslistor". Calle har sagt att de inte ska göra sådana listor, men det gör de i alla fall. Amanda är aldrig taskig mot någon. Det är faktiskt aldrig någon som är taskig mot Amanda heller. Det går liksom inte att vara det. 

Linda har en storasyster och får under tiden vi följer klassen en hundvalp som heter Poppe och är världens sötaste. 

Eden är också en tjej som har väldigt mycket olika aktiviteter på eftermiddagarna. Därför hinner hon inte vara så mycket med kompisar, men det är många som vill vara med henne. 

Johanna vet vi inte så mycket om hittills annat än att hon aldrig har träffat sin mormor. 

Jasmine är en jätteblyg och försiktig tjej som nästan aldrig säger någonting i klassen. 

Dessutom finns det förstås andra barn i klassen. Dem får vi veta mer om allt eftersom vi lär känna klassen. 

Sebbe är en kille i Tompa och Alex fotbollslag. Sebastian är Tompas kompis som går i en annan klass. Albin och Max är två killar som går i parallellklassen. Många på skolan tycker att det är jobbigt med Albin och Max. Man vill helst inte träffa på dem när man går ensam någonstans. De gör så mycket dumma grejor.